Skip to main content

Zo lang als ik leef, ben ik omringd en gefascineerd door de natuur.

Ik ben Marianne en help professionele zorg- en welzijnswerkers in een natuurlijke flow terug op weg naar meer harmonie in leven en werk.

In mijn coaching breng ik de helende werking van de natuur samen met de spiegelende kracht van paarden.

Als kind ging ik uren wandelen met mijn hond en genoot ik van het samenzijn met de paarden van mijn ouders. Ik zat graag bij de prachtige notelaar in onze tuin of speelde in een klein bosje van berkenbomen, eiken, wilgen en populieren.

Ik raakte geboeid door het leven van de Noord-Amerikaanse Indianen en ging op zoek naar de eigen Europese tradities die ik vond bij de Kelten. De veranderende seizoenen inspireren mij, en ook het partnerschap dat het paard doorheen de eeuwen is aangegaan met de mens.

Dit alles heb ik verder verdiept in de opleiding Wilde Wijze Vrouw. Vandaag voel ik mij heel verwant met de dienstbaarheid van de priesteres en de druïde (dru = eik, wid = wijsheid) die de gemeenschap gidsen, nauw verbonden met de natuur(lijke cycli).

Van mij krijg je geen snelle tips of kant-en-klare antwoorden.

Leven in harmonie komt immers neer op de juiste verhouding van de delen en de samenwerking van deze delen tot een schoon en goed geheel. Is er een evenwicht tussen werk, relaties en zingeving? Hoe ziet jouw ideale plaatje er uit. Hoe kan jij heel-worden?
In afstemming met de natuur spiegel ik je graag het volledige plaatje.

Herbronnen is essentieel als je voor en met mensen werkt.

In de natuur ontspan je en krijg je de kans om alles achter te laten. Je lichaam neemt over en je gedachten vallen stil. Er ontstaat extra ruimte voor stroming en inspiratie.
In verbinding met de natuur bied ik je een kompas die jou helpt om enthousiast zelf verder richting te geven aan mensen.

Leven in harmonie hoeft niet meteen. De natuur geeft ons tijd.

De seizoenen en de maan tonen het ons elke dag. Een zaadje heeft verschillende seizoenen nodig om door te groeien tot een stevige boom die vruchten draagt. Door bewust mee te stromen met deze natuurlijke flow bied ik je de kans om voluit te gaan staan voor wie je bent: een vrouw in haar eigen kracht.

Opgegroeid tussen de paarden was ik 20 jaar actief in de recreatieve paardensport.

Mijn referenties en ervaring

Sinds 2003 bied ik als erkend Mental Health Specialist en Equine Specialist therapie en coaching aan volgens de internationaal erkende EAGALA methodiek. Ook organiseerde ik verschillende EAGALA-trainingen in België.
Ik heb vijf jaar gewerkt voor het project ‘Paarden en Persoonlijke Groei’ van A MA ZON vzw, met steun van de provincie West-Vlaanderen en werkte 5 jaar als hippotherapeut in het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem.

Ervaring met het coachen met assistentie van paarden

In 2005 organiseerde ik mijn eerste EAGALA-training in België (eagala.org). Van 2005 – 2009 was ik coördinator van het opgerichte Eagala netwerk in Vlaanderen. Ik was mede-organisator van de EAGALA-congressen in België (2011 & 2013) en in Nederland (2016).

Sinds 2009 ben ik gastdocent en extern lezer van de eindwerken in de EAT-opleiding (Equine Assisted Therapy) aan de Artevelde Hogeschool. Ik was ook gastspreker op het Congres Geestelijke Gezondheidszorg Vlaanderen en op Eagalacongressen in België, Schotland, Ierland, Nederland en Turkije.

Van 2004 – 2008 werkte ik deeltijds voor A Ma Zon Vzw. Ik was er onder andere projectverantwoordelijke voor het uitbouwen van de module Paarden en Persoonlijke Groei. Ik stond in voor EAT/EAL (Equine Assisted Therapy/Equine Assisted Learning) gericht op jeugd- en zorgvoorzieningen in West- en Oost-Vlaanderen.

Sinds 2009 werk ik vanuit Equi Mare samen met:
– GBJ De Zande in Beernem en Ruiselede
– Observatie- en oriëntatiecentrum ’t Laar in Brugge
– Dagcentrum De Sleutel Brugge – Drughulpverlening
– Provinciaal Instituut Heynsdale uit Ronse (gedrags- en emotionele problemen)

Sinds 2014 ben ik bestuurslid bij Young Horses vzw en maak ik deel uit van het begeleidingsteam voor de sessies EAL/EAT.

In 2017 was ik initiatiefnemer voor de opstart van de beroepsvereniging Centaur-Federation.

Mijn sociaal engagement vertaalde zich in kruisbestuivende professionele samenwerkingen met diverse centra, instanties en zorgverleners.

Gepassioneerd door het begeleiden van mensen en het toegankelijk maken van sociale dienstverlening voor iedereen, heb ik als basisopleiding gekozen voor de opleiding Sociaal Werk aan de Sociale Hogeschool Sint-Anna in Gent die nu deel uit maakt van de Artevelde Hogeschool.

Professionele ervaring in sociale dienstverlening en begeleiding

Ik begon mijn loopbaan in 1993 als jeugdconsulent in Beernem, waar ik onder andere het particulier jeugdwerk ondersteunde. Daarna werd ik buurtwerker in Oostende en in Zedelgem. In Oostende legde ik mij, in opdracht van het Rijksinstituut voor Samenlevingsopbouw, toe op het duurzaam en ecologisch inrichten van de openbare ruimte in een sociale woonwijk.

In Dienstencentrum De Varens was ik van 2005 tot 2008 centrumleider.

Na de opstart van Equi Mare in 2009 combineerde ik tien jaar lang mijn eigen praktijk met een deeltijdse job in de drughulpverlening en de psychiatrische zorg. Tussen 2010 en 2015 was ik individueel begeleider bij de Sleutel en Crisisinterventie Kompas aan Huis, van 2015 tot 2019 was ik hippotherapeut bij het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus.

Mijn sociaal engagement vertaalde zich in diverse professionele samenwerkingen:

Drughulpverlening
Dagcentrum De Sleutel Brugge
Preventieproject ’t Mussennest
RKJ De Sleutel Eeklo

Integrale jeugdzorg
Gemeenschapsinstelling De Zande (Beernem, Ruiselede en Wingene)
Oriëntatie- en Observatiecentrum ’t Laar
Vzw De Patio Brugge
MFC Oranjehuis vzw Kortrijk

Psychotherapeutische zorg
PTC Rustenburg Brugge
Psychiatrische zorg
Psychiatrisch Centrum O.L.V. Brugge Sint-Michiels
Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge

Hulpverlening voor kinderen en gezinnen
Vzw Onze Kinderen Roeselare

Ik blijf opleidingen volgen in het coachings- en begeleidingswerk zoals Inspirerend Coachen en Natuurcoachen. Ook aan studiedagen in het groeiend werkveld van met paarden ondersteunde therapie/coaching neem ik deel.

Ontdek hoe ik mijn ervaringen inzet om anderen vooruit te helpen.